В преговорите за Брекзита вече е подстигнат необходимият напредък и

...
 В преговорите за Брекзита вече е подстигнат необходимият напредък и
Коментари Харесай

Най-после: Мей и Юнкер се разбраха

 В договарянията за Брекзита към този момент е подстигнат нужният прогрес и може да се премине към идната фаза на диалозите - това разгласи в петък (8.12.) ръководителят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер след срещата си с английската премиерка Тереза Мей. Той обаче посочи, че " днешният резултат е компромис "  и има още доста работа. Според Юнкер, в този момент държавите-членки на Европейски Съюз би трябвало да преценяват дали в първата фаза на договарянията напредъкът е бил задоволителен.
Британската министър-председателка очаква Евросъюзът да постави основите на Брекзита на заключителната си среща на високо ниво, която ще се организира на 14-ти и 15-ти декември. Тя увери, че след излизането на Англия от Европейски Съюз няма да възникне " твърда граница " (тоест – прецизни паспортни и митнически проверки) сред Ирландия и Северна Ирландия. Остава в действие и Споразумението от Разпети Петък, с което през 1998 година беше комплициран завършек на кървавия северноирландски спор. " Така и отсега нататък ще запазим конституционната и икономическата целокупност на Обединеното кралство ", сподели Мей.

Условията, сложени от ЕС

Европейски Съюз беше сложил три условия, с цел да се премине към идната фаза на договарянията за Брекзита. Първо: да се защитят правата на близо 3,2 милиона европейски жители във Англия. Второ: да се изплатят задълженията на Лондон към Европейски Съюз. И трето: да се вземе решение за статута на бъдещата граница сред английската провинция Северна Ирландия и държавата-членка на Европейски Съюз Ирландия.

Президентът на Европейския съвет Доналд Туск счита, че след постигнатия прогрес към този момент би трябвало да се мисли за преходния интервал. Според Туск, през него Великобритания трябва да продължи да  изпълнява отговорностите си като член на Европейски Съюз, само че няма да има глас при взимането на решения за бъдещето. " Такива са нашите условия ", сподели Туск и добави, че Европейски Съюз чака и повече изясненост за това по какъв начин ще наподобяват бъдещите му връзки с Англия след Брекзита.

Преговарящите от двете страни работиха цяла нощ над плана за съглашение. Тереза Мей разполага с време до неделя да внесе новото английско предложение. На срещата си на върха в средата на декември държавните ръководители на 27-те страни ще преценяват дали в действителност е реализиран значителен прогрес в диалозите за излизането на Англия. Ако констатацията е позитивна, договарянията могат да навлязат във втората фаза, където към този момент ще става дума за комерсиалните връзки сред Европейски Съюз и Англия, както и за преходния период след Брекзита, който ще продължи няколко години.

Тревогите на английските фирми 

Във Англия под сурдинка се приказва, че отстъпките на Тереза Мей идват прекомерно късно, а от това страда най-много английската стопанска система. Засилват се опасенията, че огромни компании ще изоставен страната, в случай че изискванията за преходния период след Брекзита не се изяснят скоро. Според източник от една от огромните английски банки, въпросът " дали " изобщо не подлежал на разискване. Вече ставало дума само за мащаба на преместването.

В комерсиалния бранш нараства паниката, че в случай че Англия въпреки всичко напусне Европейски Съюз без съглашение, европейците ще повдигнат митническа бариера и това ще засегне съществено търговията. Големи вериги като " Теско " и " Сейнсбъри " към този момент търсят локални снабдители, които да запълнят предстоящата дупка - защото близо 30% от питателните артикули в английските магазини са импорт от Европейски Съюз. Впрочем, Ирландия създава към 70% от говеждото месо, което се продава във Англия.

 

А. Андреев/аг, дв, дпа, ртр

 

Виж всички публикации от А. Андреев-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР